Stærkere sammen

Eurogruppen nåede i dag en aftale om et omfattende reformprogram, der skal sikre, at Grækenland kan blive i Euroen og i Eurozonen. Forløbet har været langt og på ingen måde kønt kønt, og vi har i EU været foruroligende tæt på at miste vores vigtigste valuta: tillid. Både tilliden til hinanden og omverdens tillid til Euroen. Efter 19 timers hårde forhandlinger, sender vi et klart signal til hinanden. Europa er stærk. Vi er særkere sammen. Vi giver ikke op.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, har opført sig fuldstændig uansvarligt, når han har kastet sit land ud i social uro, i en folkeafstemning og i et økonomisk ingenmandsland. EU og Eurozonen har udvist utrolig stor ansvarlighed og utrolig stor solidaritet med Grækenland. EU har vist igen og igen, at vi er klart til at finde en løsning med Grækenland. Men det kan ikke gøres uden græsk initiativ, uden græsk ansvarlighed og græsk ejerskab. Men bolden ligger på Tsipras’ banehalvdel. Nu skal Tsipras vise, at han er en mand af handling og en reel leder, og ikke blot en falsk profet.

For mig har et Grexit ikke været en mulighed. Grækenland er en del af EU, vi er en del af det samme skæbnefællesskab. Det handler ikke kun om økonomi og om Euroen, det handler om Europas sammenhængskraft og Europas fremtid. Vi hænger sammen i Europa. Hvis Grækenland bryder sammen, vil vi ikke kun have et EU-land, som bliver kastet ud i massiv social uro, pensionssystemet, sundhedsvæsenet, ældre- og børneplejen vil bryde sammen. Vi vil også få grænseoverskridende problemer, fordi Grækenlands grænser vil bryde sammen og vi vil ikke kunne styre migrationsstrømme ind i EU. Konsekvenserne vil være uoverskuelige.

Nu har EU endnu en gang vist ansvar og fundet en aftale med Grækenland om et reformprogram, som skal gennemføres i Grækenland inden onsdag.

Grækenland skal gøre 5 ting for at reformere samfundet og skabe en troværdig økonomisk fremtid.

Først og fremmest skal der gøres op med det klientalistiske samfund. Grækerne skal være klar til at tage selvstændigt og individuelt ansvar for, at bringe Grækenland tilbage i form. Kollektivet kan ikke bære, uden individet tager ansvar.

Dernæst skal den offentlige sektor på en gevaldig slankekur. Med lidt mere end 11. millioner mennesker og 800.000 ansatte i den offentlige sektor, er balancen klart brugt.

Græske offentlige ejendomme og virksomheder skal gennemgå en omfattende privatisering.

De græske markeder skal åbnes, så unge og entreprenører får en reel chance for at deltage på markedet og komme ind på arbejdsmarkedet.

Endelig skal der gøres op med de mange privilegier i det græske samfund – rederier, den ortodokse kirke, den politiske elite m.v. har nydt en række privilegier, som der skal lukkes ned for nu.

80 % af grækerne vil blive i EU og i Eurozonen. EU har endnu en gang vist, at vi er stærke. At vi kan finde kompromisser, at vi er villige til at finde løsninger. Nu er det Tsipras’ tid til at vise, at han kan levere resultater, og det skal gøres hurtigt, så vi kan få gjort en ende på denne græske tragedie.