Svenske tilstande på Vestsjællands Museum

På Vestsjællands Museum viser man en udstilling om forbindelsen mellem Vestsjælland og Dansk Vestindien i anledning af 100-året for salget af den tidligere danske koloni. Som et naturligt element i kolonitiden indgår også størrelser som slaveri og racisme – og her taler vi om egentlig racisme, forstået på den måde, at europæerne anså sig selv for overlegne.
I den fortælling indgår også ”negerdukker”, som små piger fra Vestsjælland legede med. Ja, de hed negerdukker, og alene ordet får det til at løbe koldt ned ad ryggen på daglig leder af Museum Vestsjælland, Karen Munk-Nielsen i dagens udgave af Berlingske, som dog i det mindste ønsker at sætte udtrykket ”diskussion”.
Men filmen knækker med et smæld, når museet ikke vil lade dukker være en del af den permanente udstilling, men udstiller dem separat. Det skyldes en frygt for, at udstillingen af ”racistiske stereotyper uden at reflektere over, hvordan man gør det”, vil føre til en gentagelse af historiens vold, mener kunsthistoriker Mathias Danbolt fra Københavns Universitet. ¨
Det er naturligvis det rene sludder og vrøvl. Når negerdukkerne bør indgå i den permanente udstilling, skyldes det da netop, at det uoplyste racesyn var en væsentlig del af kolonitiden. Kan publikum ikke tåle at høre om det? Vil udstillingen af disse dukker ikke netop få folk til at ryste lidt på hovedet?
Danske museumsfolk skal være påpasselige med at agere formyndere og smagsdommere over for publikum. I Sverige har arbejdet med at censurere i alt fra bøger til udstillinger fundet sted længe ud fra en overbevisning om, at folk ikke kan tåle at blive konfronteret med fortidens syn på fremmede folkeslag. Hvis noget risikerer at medføre en gentagelse af historien, så er det netop censur.
En udstilling om kolonitiden skal naturligvis formidle de synspunkter og holdninger, som udgjorde grundlaget for europæernes idé om, at de havde en naturlig ret til at dominere andre folkeslag, og her er racesynet en uadskillelig del af koloniernes historie. Hvis et museum ikke ønsker at formidle dette, er udstillingen ikke pengene værd.

 • Søren Jakobsen

  Helt enig med mor Danmark ….

 • Kim Kaos

  I George Orwell fremtidsromanenen “1984” er Winston Smith, hovedpersonen, ansat i Ministeriet for Sandhed, hvor hans arbejde består i at forfalske historien. Hensigten er at ændre og regulere borgernes tanker gennem manipulation af sproget. Alle negative udtryk og associationer er fjernet, så der til sidst kun findes positive ord

  Den form for manipulation er igennem det sidste årti begyndt at snige sig ind på biblioteker, museer, bogforlag mv.
  Historien forvaskes og fortiden gradvist slettes eller forsøges at gemmes væk.

  Men det er helt forkert en tankegang – fortiden skal ikke fordrejes bare fordi den er ubekvem – den fortælles netop fordi den er ubekvem – for det er på den måde vi lærer af vores fejl.

  Jeg er godt ikke helt så ung som jeg var i sidste uge 😉 men jeg er ikke fra “kolonitiden” og så vidt jeg husker var der en del piger der havde sorte dukker da jeg var barn – det var vist ikke unormalt – men måske var vi bare sære, os fra Vesterbro

  Det store spørgsmål er nu at hvis der skulle dukke en gruppe afrikanske turister op på Vestsjællands Museum og ser at alle de sorte dukker er gemt væk i en hjørne for sig selv, tror de så at vi er racister der ikke mener at de sorte dukker er fine nok til at stå ved siden af de mere lyserøde varianter?

  • Henrik Thor Christensen

   Winston Smith er ansat i et departement i Stockholm, hvor han oplærer alle nyansatte i korrekt sprogbrug i Sveriges statsadministration.

 • Britta Due Andersen

  Jeg har aldrig haft en rigtig negerdukke, kun som påklædningsdukke fra Mariekiks. Men nogle piger havde, men havde nogen fx en indianer- eller kineserdukke som legetøj? Eller var det kun sorte dukker, der var interessant?

 • peter kocsis

  Pia kjærsgårds racesyn er ligeså uoplyst som i kolonitiden.

  • Anders Bo

   Fascist!

   • peter kocsis

    ja du har ret hun er en fascist ligesom henses elev Støjberg

    • Hans Hansen

     Du er en religiøs antidemokratisk islamist Kocsis, ganske som Dennis Sørensen.

     Jeg har læst dine islamisk salafistiske udgydelser. Kom igen Kocsis, hvis du tør …

  • Chingachgook Jensen

   Så gammel er Pia altså heller ikke.
   Hvordan var dit eget racesyn i kolonitiden?

 • Henrik Krogh

  Jeg kan ikke lade være med at opfatte den megen ståhej omkring “mennesker med mørk hud” <> som en tydelig “anglicisme”i dansk kultur.

  Ser man bort fra de vestindiske øer og den danske slavehandel (Unionsriget var jo i sine velmagtsdage intet mindre end en førende slavehandelsmagt) da det kulturelle “impact” af disse (u)gerninger jo nærmest er ikke eksisterende. Ikke blot kan man nemt konkludere at havde det ikke været for filmen “Peter von scholten” og en begavet forfatter af historiske romaner så havde mindet om de vestindiske øer for langt største delen af folket været ikke eksisterende (ligesom mindet om besiddelserne i afrika og indien er ikke-eksisterende) og det var i sin tid jo også sådan at slaveriet og slavehandel foregik langt fra landet og som oftest udført og begået af folk der såmænd ikke engang var danskere – men englændere, som også var hovedsproget på de vestindiske øer, hvor på etniske danskere jo kun var en minoritet blandt de øvrige europæere.
  Det undskylder ikke noget, men stiller spørgsmålet hvorfor emnet “mennesker med mørk hud” <> lige pludseligt er blevet så stort et emne i DK, nu hvor vi har haft så lidt at gøre med disse mennesker. Svaret ligger lige for: Det er fordi vi er under massiv kulturel påvirkning fra et land som har et meget stort problem med slaveri og racisme, og tiltagende historisk og kulturelt uvidende danskere tager denne – hollywood-i-ficerede – historie til sig, som sin egen – Men det er ikke vores egen historie, og vi har ikke en broderpart i den historie.

  Denne historiske med-lidenhed med amerikanere er egentligt interessant for man skulle mene at der er nok af ubehagelig historie som vi danskere kan tage fat i! Jeg mener, vi træder ind i historien som sørøvere der i århundreder plyndrede, brændte, myrdede, voldtog og slavebandt ganske almindelige mennesker i England, Frankrig, Holland og Tyskland. Bag i heltehistorierne om Arkonas fald (I ved – Valdemar og Absalon) og slaget ved Lyndanisse (der hvor dannebrog faldt ned – husker man nok…?) foreligger jo en brutal historie om “danskes” fremtrædende rolle sammen med vores “germanske brødre”, i den totale tilintetgørelse af de hedensk slaviske kulture omkring østersøen, en efter alt at dømme særdeles ubehagelig omgang, med de mest groteske og ukristelige forbrydelser – udført på storslået målestok. Nuvel de danske kilder er sparsomme, men vennerne i Tyske Orden (hvor det der med bogstaver har været mere udbredt) gjorde et sådant indtryk at de kunne være et strålende forbillede for en mere moderne psykopat, Himler og hans morderiske organisation SS.
  Men det er jo selvfølgelig lettere at være politisk korrekt med “mennesker med mørk hud” <> og (sorte) slaver end at tage de andre historier op. Det ville jo betyde at Skt Bendts i Ringsted ikke er et monument over kristne danske konger, men et monument over ukristelige krigsforbrydere.

 • Dexit

  Et ganske almindeligt brugt ord i Danmark, bliver pludselig et fy ord. Det er vi sgu mange der ikke kan tage alvorligt.

 • Uffe Staulund

  Ja Orwell er over os. En museumsleder, som bliver dårlig over neger dukker, negerbolle til kaffen, skal finde sig noget andet arbejde.
  Alle der er født før 1960’erne kan huske at der i nogle butiks vinduer sad en negernikke dukke med rød fez på, der var ingen der døde på grund af det dengang.

  • Dennis Sørensen

   1960’erne er langt væk. De kan ikke bruges som referencepunkt med mindre man står med det ene ben i graven og så kun hvis det ikke berører andre.

 • Benny Holm

  Det uoplyste racesyn var en væsentlig del af kolonitiden siger du. Prøv at google dine egne racistiske citater du har sagt igennem årene lille Pia. Du er så skide hellig er du. Du af alle har i dén grad repræsenteret et såkaldt uoplyst “racesyn” i vor tid. Du lyver og bedrager ligesom dit parti. og så taler du om “race”. Til din information findes der kun én race, når vi taler om mennesker. Du afslører dig selv din sinke.

  • Kim Kaos

   Dit sprogbrug afsløre dig og så er det sgu ikke så smart at give sig selv en masse plusser på 5 sekunder – er det alle dine fake-konto du bruger for at booste dit ego?

   • Benny Holm

    Skam dig over at citere Orwells mesterværk i denne sammenhæng. Du er ligeså ubegavet som den sinke du hylder. Bonderøv!

    • Kim Kaos

     Du sviner folk til alt imens du gemmer dig og så har du en en række fake-konti til at give dig selv plusser – jeg kunne simpelthen sidde her og se på mens du klappede dig selv på skulderen og lige så hurtige du kunne log ind og ud på dine forskellige falske profiler komme alle dine plusser.

     Det er sgu pinligt – ikke nok med du har en beskidt mund så roser du dig selv.

     Du må virkelig mangle selvtillid – du er sgu et sørgeligt kældermenneske der trækker debatten ned med den opførsel.

     – og husk så lige på – jeg har ikke omtalt Pia med et eneste ord – jeg har udelukkende forholdt mig til at Vestsjællands Museum gemmer en del af sine dukker bort.

     Prøv at forholde dig til der rent faktisk står og ikke det du tror der står.

     • Anders Bo

      Ikke fodre trolden!

    • NielsOhlsen

     Nu er det 2. gang du afslører dig selv, ‘Chuck’ Benny.

     Stop inden legen bliver pinlig.

    • Hans Hansen

     Hvor finder du Orwell citeret iht din kommentar? Skal jeg tilføje “bonderøv”?

  • Tom Erne

   Hvis du proever at forholde dig til teksten, er du saa uenig?

   • Hans Hansen

    En lidt, indrømmet, uventet kommentar fra dig. Forholder du dig til teksten, er du så enig?

    • Tom Erne

     Selvfoelgelig!

  • Hans Hansen

   Der eksisterer kun en menneskerace på denne planet. Den bemærkning skal du have kredit for.

   At du så også kalder dine yderligere kommentarer for Orwell citater (herunder), demonstrer du også er et ubegavet. Intet under at salafisten Dennis Sørensen synes godt om dit svineri.

   • Dennis Sørensen

    Det er da dig, der sviner, din skide nazist. Sørg du for at konsultere en psykolog, inden du forsøger at vælte dit eget mentale lort over på andre.

    • Hans Hansen

     Du er en nazistisk islamist bøsse. Spørg selv Anna Mee Allerslev. Islam er også homoseksualitet.

     http://puls.politiko.dk/homoseksualitet-er-en-del-af-islam/

     • Dennis Sørensen

      Prøv du bare endnu en gang at projicere dine mentale sygdomme og tabuiserede seksuelle præferencer over på dem, der læser dig lektien, skide lomme-Goebbels. Det virker ikke. I øvrigt er det godt, at du kun arbejder med en skovl en gang imellem med den tendens til plat plagiat, du åbenbart mestrer som en del af din psykoterapi. Heil, hansemand, skide skabsbæskubber.

 • Tom Erne

  Saa oprandt dagen omsider, hvor jeg maa erklaere mig enig med formanden.
  Selvfoelglig skal vi ikke pakke vores fortid ind I noget, den ikke var, ud af skam og misforstaaet politisk korrekthed.

 • Henrik Thor Christensen

  Det er meget interessant at se historieforfalskere i aktion – hvis man, på et museum som det omtalte, viser fortiden på enhver anden måde end som den var – ved for eksempel at vise negerdukker separat – så er man en historieforfalsker præcist på samme måde som nazisterne forfalskede Tysklands fortid.

  • Hans Hansen

   Neger, (Negro), sort (lat. Nigrum) er fuldt ud et legitimt ord på samtlige sprog. Var der tale om slang udtryk, så kunne sådan noget som det her retfærdigøres.

   Fordi en flok tabere tror neger symbolisere noget nedladende, formentlig medvirkende svenske politikeres svagtbegavethed, så tror kulturradikalister de kan ændre lingvistik.

   Disse kulturradikalister forstår slet ikke hvorfor slang opstår. Hvem i alverden har ansat beslutningstagerne på http://www.vestmuseum.dk/Om_museet/Medarbejdere.aspx

 • Jens Jørn Pedersen

  Hvis det skulle være rigtigt, så skulle Pia Kjærsgaard smides ud af Folketinget. Hun har ødelagt nok, så der er ingen grund til at fortsætte!

 • Søren Rasmussen

  Måske de her frelste mennesker – denne gang skattefinansierede medarbejdere på et museum – der igen træder frem og lufter deres godhed og retfærdighed på deres medborgeres bekostning – vil trække piben lidt ind.

  Denne lille minoritet iblandt os Danskere (mindre end 3%) bør måske seriøst overveje at ‘holde kæft’ – vi er så trætte af at høre på dem.

  Det provokerer mig mest at blive anset som en ignorant borger – specielt når jeg oplever såkaldte Danske ledere, der optræder mildest talt pinligt – og til skade for vores Land.

  Vi Danskere bliver for alvor nødt til at diskutere, hvad vi vil med vores samfund/fremtid, og den måde vi fremover skal organisere vores samvær og vores institutioner.

  Den ubegavede og perspektivløse måde Danskerne de sidste mindst 30 år har importeret muslimer og forsøgt at integrere dem på – går ud over min forstand.

  Det er måske et Folkekompleks at opføre sig som ‘Dumme Peter’.

  • Hans Hansen

   Danskerne er nødt til at gøre oprør mod politikervældet. Der er ganske enkelt for mange tåber blandt politikerne …

  • Anders Bo

   Forvent dig ikke for meget, for både Lars og Mette sidder – i modsætning til Orban – med hænderne i skødet, og venter på EU.

 • Pingback: De sorte dukker fra Vestsjælland - POV()