Uacceptable forhold i hjemmeplejen

Rundt omkring i mange af landets kommuner er de ældre blevet taget som gidsler, fordi private udbydere af hjemmepleje ikke magter at udføre deres opgaver tilfredsstillende. Siden 2013 er hele 41 firmaer gået konkurs, og det har ramt omkring 13.000 af vores svageste borgere. Seneste er det gået ud over 1.110 ældre i Århus, hvor firmaet ”Hjemmeplejen” har måttet lukke.

Vi må konstatere, at hele området sejler, og at man i en del af kommuner ikke evner at skelne skidt fra kanel, når virksomhederne måske underbyder sig selv i jagten på kunder og hurtige penge. Normalt kan masser af opgaver udføres fint privat, men når det gælder pleje af mennesker, er der nødt til at gælde andre kriterier end for eksempelvis snerydning.

En lang række krav skal være opfyldt for at få det til at fungere. Har de ansatte ordentlige arbejdsforhold, så de kan udføre deres arbejde uden at gå ned med stress og dermed sætte gang i en ond spiral? Er der sikkerhed for, at de ældre ikke møder nye ansatte hver dag og dermed bliver forvirrede og utrygge? Hjemmepleje er altså ikke en pølsefabrik.

Hvis private kan udføre en opgave bedre end det offentlige, er der intet til hinder for, at en opgave kan gå til private virksomheder. Men i hjemmeplejen sejler det fuldstændig. Det er uværdigt. Det er en hån mod de ældre. Det kalder på forandring. Nogle partier peger på, at problemerne skal løses på det lokale niveau, men her er det åbenlyst, at nogle kommuner ikke er i stand til at løse problemerne.

I sidste instans er ansvaret regeringens og Folketinget. Og ældreministeren må tage sig af den sag. Regeringen og Folketinget har det øverste ansvar for, at vore ældre medborgere får den pasning og pleje, som de har krav på. Kaosset i kommunerne kan i virkeligheden tolkes som et råb om hjælp, fordi kommunerne reelt har opgivet kampen.

Regeringen og ministeren har taget initiativ til at undersøge, hvorfor alle disse firmaer ender med at gå konkurs. Men vi skal passe på, at det ikke bliver en syltekrukke, fordi det på forhånd er helt indlysende, at mange af firmaernes tilbud er ”lidt for gode”, og her har kommunerne ikke været i stand til at vurdere, om firmaerne kunne leve op til kommunens krav.

De ældre rundt omkring kan ikke vente på en undersøgelse. De kan ikke vente på det værdige liv og den pleje, som de har krav på.

 • Kurt Nielsen

  Hvorfor stememr DF så konselvent for at forringe hjmmeplejen? DF siger ét, og gør det modsatte.

 • M.S. Carstens

  Handicappede og syge er også gidsler i den kommunale hjemmepleje, i Thisted Kommune, uden at kunne vælge anden udbyder.
  Her ikke bare sejler det i Sydthy, men der hersker det rene anarki, for at få sparket borgeren på plads til egen fordel, fra stort set alle med egen mailadresse i systemet.
  Godt støttet af et kor fra hønsegården, uden kendskab til sagerne, men egocentriske ambitioner uden faglig substans.
  Er der personale, der kan få hjælpen til at fungere, fjernes disse, til borgen enten er bukket under eller sparket på plads.
  Der er aldeles uacceptable forhold også i den kommunale hjemmepleje.