Ubers lukning er alene venstrefløjen og DF’s ansvar

Den eksisterende taxalov gør det i dag svært for Uber at operere i Danmark. Der er krav om taksameter, sædeføler, kamera, en bestemt energiklasse, automatisk lys der tænder når man åbner bildøren, skilt på taget og på siden, lukket karrosseri, chaufføruddannelse og meget mere. Det er ikke foreneligt med Ubers forretningsmodel, hvor chauffører skal kunne bruges deres egen bil til i deres fritid at køre folk rundt.

Regeringspartierne ønskede at ændre taxaloven, så disse krav blev lempet, og der blev plads til Uber. Det ville Folketingets flertal anført af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne ikke være med til, og derfor blev det ikke til noget.

Vi blev enige om nogle andre mindre forbedringer af taxaloven. Først og fremmest at loftet over, hvor mange taxalicenser, der kan udstedes, fjernes. Regeringspartierne stemmer naturligvis for denne lovændring, fordi det er en forbedring. Vi stemmer altid for forbedringer. Andet ville være mærkeligt.

Vi beklager, at vi ikke får liberaliseret taxaloven endnu mere, så Uber og lignende tjenester også kan operere i Danmark. Men vi nægter at påtage os skylden for, at S og DF ikke ville være med til dette, og der derfor ikke var flertal for det. Det er ene og alene deres ansvar.

Hvis man mener, at regeringen skulle have gennemtvunget en lovgivning, som flertallet i Folketinget er imod  er der kun to muligheder: Enten forstår man ikke, hvordan demokratiet fungerer, eller også ønsker man det afskaffet.

Det er Folketinget og ikke regeringen, der bestemmer, hvilke love, der bliver vedtaget i Danmark. Regeringen har ingen lovlige, ikke-voldelige muligheder for at tvinge Folketinget til at liberalisere taxaloven mere, end Folketinget ønsker. Så simpelt er det.

Kommentatorer som Hans Engel og Henrik Qvortrup har kaldt det en ydmygelse og et nederlag for regeringen. Det er meget muligt, men personligt skammer jeg mig ikke over, at regeringspartierne med 53 mandater ikke kan få al vores politik igennem.

Vi kunne naturligvis godt havde ladet være med at foreslå noget, som der ikke er flertal for. Så kunne vi have fået ros af Engel og Qvortrup for at have sejret. Vi ville ingenting og vi fik præcis, hvad vi kom efter. Hurra!.

Jeg synes, det ville være en fesen måde at føre politik på, og jeg tror kun, det er på Slotsholmen, at der findes mennesker, som synes, at vi skal opføre os sådan. Jeg tror, de fleste borgerlige vælgere ønsker, at regeringen fremfører borgerlig politik og borgerlige forslag også selv om de ikke altid kan opnå flertal i Folketinget.

Det har vi i hvert fald tænkt os at fortsætte med. Vi vil derfor også i fremtiden opleve, at vi ikke kan få flertal for dele af vores politik. Vi er demokrater og lever fint med, at Folketingets flertal bestemmer lovgivningen i Danmark. Anderledes kan det ikke være.