Vi bliver ikke bedre, hvis vi ikke bliver mere grønne

I sin årlige rapport om erhvervsklima vurderer Verdensbanken, endnu engang, at Danmark er et af de bedste lande at drive virksomhed i. Faktisk betegner Verdensbanken Danmark som landet med det tredjebedste erhvervsklima globalt. Det er selvfølgelig gode nok nyheder, men er det godt nok?

Verdensbankens parametre for succes er nemlig meget snævre og fokuserer mere på effektivitet, administration og kapital end på en fremtidssikring, der bygger på visioner for bæredygtighed, kreativitet og mangfoldighed. Faktisk er essentielle bæredygtighedsparametre slet ikke taget med i rapporten. Der tages simpelthen ikke højde for, at vores ressourcer er knappe. For at vi ikke kan blive ved med insistere på, at vækst er det altoverskyggende mål for udvikling.

FN har netop vedtaget 17 bæredygtighedsmål, der knytter fattigdomsbekæmpelse til bæredygtig udvikling. De bevidner, at der er en direkte sammenhæng mellem fremtidens muligheder for udvikling og en styrket indsats for klimaet. Derfor bliver vi nødt til at samtænke de 17 mål med vores ambition om at være et foregangsland, når det angår erhvervsklima.

En omfattende undersøgelse fra Region Hovedstaden viser, at danske virksomheders klimafodaftryk er blandt de højeste. Det kan vi gøre langt bedre. Men det sker kun, hvis vi arbejder på en grundlæggende forandring og måler vores succeser på mere end blot én bundlinje.

Det er ikke acceptabelt, at styrkelsen af den økonomiske bundlinje sker på bekostning af vores klima og miljø. Vi bliver nødt til at behandle vores økonomi og ressourcer som et cirkulært kredsløb og ikke som et lineært forløb, hvor vi har uendelige ressourcer til rådighed.

Jeg ønsker, at Danmark skal være det bedste land for iværksættere. Jeg mener ikke, at der er et modsætningsforhold mellem iværksætteri og bæredygtighed.

For at udvikle og fremtidssikre Danmark som iværksætternation skal vi omstille vores måde at tænke produktion og vækst på. Den danske arbejdsmarkedsmodel og vores sociale sikkerhedsnet giver os nemlig et rigtigt godt udgangspunkt for at skabe den dynamiske iværksætterkultur, der lader grønne pionerer, eksperimenterende ideer og små virksomheder folde sig ud. Her er det oplagt at bruge FN’s bæredygtighedsmål som et centralt pejlemærke.

Men for at kunne skabe de helt gode rammer for bæredygtige iværksættere og virksomheder skal der selvfølgelig være de rigtige muligheder for også en stærk økonomisk bundlinje og her står vi overfor en god chance for at styrke vores dagsorden på europæisk plan. Ved folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december skal vi blandt stemme om dansk tilslutning til de fælles europæiske regler om konkurs. Jeg siger ja tak til det forslag.

Danmarks deltagelse vil blandt andet gøre det nemmere at være iværksætter på tværs af grænser uden, at man skal risikere at gå fra hus og hjem på grund af inddrivelsesproblemer. Det vil blive lettere for danske virksomheder at anmelde krav i insolvenssager og give et større udbytte for kreditorer.

Danmark skal ikke bare være bedst, vi skal også tage vores del af ansvaret for at sikre en fornuftig retning for EU-samarbejdet på iværksætterområdet.

Den danske EU-deltagelse betyder, at vi har mulighed for at påvirke udviklingen i EU i en mere bæredygtig retning.

Vi bliver ikke bedre, hvis vi ikke bliver grønnere – sammen.

 

 • BroncofanDK

  Imponerende gang ævl!

  De politiske embedsmænd i Verdensbanken kan lave en rapport der viser at Danmark har verdens tredjebedste erhvervsklima, men vores 1000 største firmaer har ingen vækst, vores økonomiske vækst er mindre end befolkningstilvæksten, og jubelidioterne på venstrefløjen tror at vækst skabes af at tage fra dem der kan på egen hånd og give til projekter som ikke kan stå på egne ben.

  Danmark er i en krise som vi er for dumme til at forstå, og om ti år står vi og spørger om hvad der skete, og samtidig er de som ikke længere kan finde deres værdslighed i traditionelle religioner, sprunget på en neoreligiøs tilbedelse af det “grønne” som ikke er funderet i videnskab.

  Dette vidunderlige grønne der ligger i at eksempelvis ved den store klimakonference i København blev VIP transporten i “grønne” Tesla elbiler opladet af dieselgeneratorer uden partikelfiltre elller noget der tilnærmelssvis ligner effektiviteten af en moderne dieselbil.

  Fri os fra det idiotiske grønreligiøse formynderi. Hvorfor slog i grønfanatikkere europas reneste stålværk ihjel? Hvorfor sikrede I grønreligiøse dioxinforurening svarende til 1000 års afbrænding fordi I følte at afbrænding var forkert?

  BETAL JERES EGNE REGNINGER!
  BETAL FOR JERES EGNE HOLDNINGER!
  LEV JERES EGNE LIV!
  RESPEKTER ANDRE MENNESKER!

 • finnbjerrehave

  Vi skal satse på de rige.
  Vi får ingen vækst ved konstant tale om ginikvotient, de fattige betaler nemlig ingen skat, og vores politikere udvikler Danmark, med skat, derfor skal vi gøre alle rigere, altså glæde os over nogle bliver rigere, og selv stræbe efter rigdom, samt det med Janteloven, skal tilbage til Norge.
  Rigdom er målet. Finn Vig

 • Peter Ole Kvint

  Er dette Rasmus Nordqvist’s blog? for jeg kan ikke finde den.