Vi skal beskytte vores dyrebare drikkevand

For mig at se er det helt tåbeligt, at vi har baseret så store dele af vores landbrug på at slå levende natur ihjel. Landmændene sprøjter løs med gift, som ikke alene er farligt for mennesker, men som også er skadeligt for naturen og truer vores drikkevand.

Heldigvis er mange landmænd begyndt at gå over til økologisk drift uden sprøjtegifte og med stor naturgevinst til følge. Den udvikling gør vi i Alternativet alt for at bakke op.

Derfor er det også så trist, at et folketingsflertal i dag har indgået en ny aftale om pesticider, der ikke gør fundamentalt op med sprøjteregimet, men i stedet fortsætter ud af samme vej som hidtil – til fare for natur og drikkevand.

Landbruget har allerede været ude at juble over aftalen, hvilket ikke undrer, men det undrer mig, at et politisk flertal på Christiansborg ikke går mere radikalt til værks, når det drejer sig om sprøjtegifte.

Hvorfor skal sprøjtegift overhovedet være tilladt? Hvorfor skal landbruget – og haveejere for den sags skyld – have lov til at udsætte vores nærmiljø for så store risici, når økologisk drift er muligt og økologiske varer tilmed er mere og mere efterspurgt?

Fra Alternativets side er vi klar med et forslag, der skal sikre, at det offentlige stopper helt med at bruge sprøjtegifte, hvor det kan lade sig gøre.
Det giver for mig ingen mening, at stat, kommuner eller regioner eksempelvis bruger sprøjtegifte ved skoler, ministerier, på boldbaner eller på museumsanlæg.

Den ambition delte Folketinget tidligere med Alternativet, da et flertal besluttede helt at udfase det offentliges forbrug af sprøjtegifte senest i 2003. Det er som bekendt ikke sket. Det har dog betydet, at især mange kommuner har udfaset brugen af sprøjtegifte, mens andre desværre er begyndt at bruge dem igen.

Derfor er der brug for, at regeringen sammen med kommunerne og regionerne igen sætter sig sammen og sætter en ny snarlig dato for udfasning af offentlig brug af sprøjtegifte. Det mener vi i hvert fald i Alternativet og jeg håber at vi kan samle opbakning til det.

Indtil da vil jeg opfordre landmænd og forbrugere til at gå den økologiske vej for det er bedst for vores sundhed, vores natur, vores fælles drikkevand og fremtidige generationer.

 • Lis n sørensen

  Jeg er fuldstændig enig med dig. Muligheden for at drikke direkte fra vandhane er guld værd. Måske er der interesser bag den mildest talt hensynsløse skalten og valten med vores drikkevand. Butikkerne bugner af diverse plastik flasker med vand.😒

 • Ole Christensen

  Det er så ufatteligt at regeringen blindt prioritere vækst for enhver pris på bekostning af miljø og natur. Det er desværre ønsketænkning at få en MILJØ minister

 • Kim

  Jeg er fuldstændig enig i vores drikkevand skal beskyttes bedre end det er tilfældet under de nuværende aftaler. Men det pisser mig altså af, at Å konsekvent skal trække tingene ud på overdrevet. Og det pisser mig endnu mere af, at journalisterne har mere travlt med at give stående bifald end at udfordre Å-politikerne på de her ting.

  Først og fremmest er økologi jo ikke lig med 100% stop for sprøjtemidler. Det er i sig selv ikke nok til at skyde Norqvists oplæg ud af vandet. Men det er da værd at tage med i sine overvejelser og videre politikudvikling.
  Derudover står det heller ikke klart, hvordan Å vil omsætte et dansk forbud med sprøjtemidler til ændrede forbrugsvaner hos den brede befolkning. Vil man indføre restriktioner på import af konventionelt producerede grøntsager? Eller hvad med import af sprøjtegifte? Der foregår allerede en omfangsrig handel i tyske grænsebutikker med sprøjtemidler, der er forbudte i Danmark. Vil Å følge yderligere forbud/regulering op med øget kontrol ved grænsen? Det lyder umiddelbart som om Å’s gode intentioner hurtigt kommer på kollisionskurs med en lang række af partiets øvrige standpunkter, fra frihandel til åbne grænser.

  Så bortset fra en omgang varm luft, hvor Å igen forsøger at overbyde sig selv i luftkasteller og gratis omgange. Hvordan forestiller man sig så, at det her rent praktisk skal føres ud i livet?

 • Hanne Knudsen

  årrrhhhhhh..alt det ÆVL! Træt af politikere med latterlige designer briller og FAKE SNAK !! HAVES: AKADEMISKE OVERKLASSE POLITIKERE, ØNSKES: MENNESKER FRA DEN VIRKELIGE VERDEN !!!

 • Mikael Junker

  Man skal ikke være blind for de store økonomiske interesser der er på spil her for den agrokemiske industri! Danmark som 100% økologisk natur/dyrket område er ikke en utopi for fantaster, men derimod en chance for at visen vejen frem! Pesticiderne ender i sidste ende i os selv – det er vel ikke så svært at forstå. Alt andet er ideologisk plader om hvad der kan “betale” sig. Respekt for naturen og levende dyr bør præge menneskets omgang med disse. Vi er trods alt selv natur, udstyret med fornuft. Brug den!

 • Mikael Junker

  Man skal ikke være blind for de store økonomiske interesser der er på spil her for den agrokemiske industri! Danmark som 100% økologisk natur/dyrket område er ikke en utopi for fantaster, men derimod en chance for at visen vejen frem! Pesticiderne ender i sidste ende i os selv – det er vel ikke så svært at forstå. Alt andet er ideologisk pladder om hvad der kan “betale” sig. Respekt for naturen og levende dyr bør præge menneskets omgang med disse. Vi er trods alt selv natur, udstyret med fornuft. Brug den!

 • Allan Christensen

  At kalde fødevarer og andre produkter produceret uden brug af kemiske sprøjtemidler for økologiske er en hån over for naturen, en hån over for vore efterkommere og ikke mindst en hån over for alle, der interesserer sig for økologi og som har ydet en indsat for at vi kan bevare naturen og efterlade en beboelig klode til vore efterkommere medmindre, at denne brug af ordet økologisk om fødevarer og andre produkter produceret uden brug af kemiske sprøjtemidler udspringer af en ærlig og oprigtig bekymring over, om der vil vise sig at være uventede negative konsekvenser forbundet med brugen af disse teknologier, eller såfremt denne brug af ordet økologisk om fødevarer og andre produkter produceret uden brug af kemiske sprøjtemidler udspringer af en ærlig og oprigtig overbevisning om at det er muligt at drive økologisk landbrug uden brug af kemiske sprøjtemidler.

  Rasmus Nordqvist, hvis jeg havde anset det for muligt at drive økologisk landbrug uden brug af kemiske sprøjtemidler ville jeg ikke have uddannet mig til kemiingeniør og I måtte for min skyld gerne nedægge den agrokemiske såvel som den øvrige kemiske industri.

  • Mikael Junker
   • Allan Christensen

    Mikael, at drive økologisk landbrug har lidet at gøre med om det er muligt at brødføde verden uden brug af pesticider.

    Om det er muligt at brødføde verden afhænger i langt højere grad af hvor mange mennesker du mener I skal være, hvor mange animalske fødevarer I mener I skal konsumere, hvor meget tøj I kan klare jer med, hvor lidt velfærd og velstand I kan nøjes med, hvor stor en arbejdsindsats I ser jer istand til at yde, samt hvor stort et tab af biodiversitet I er parate til at påtage jer ansvaret for.

    Om det er muligt at drive økologisk landbrug uden brug af pesticider er derimod et helt andet og langt mere kompliceret spørgsmål at besvare.

 • Jens

  Så kommer der igen disse green washing fantaster.

  Vores korn i Danmark indeholder 40% mindre protein end EU gennemsnit bl.a. fordi vi er egoistiske med vores jordbrug, og supplerer vores manglende egenproduktion af biomateriale ved at afskove områder på størrelse med Fyn, men blot i fattige lande.

  Det komiske er at alternativer er så indvandre venligt, men at hver gang en afrikaner kommer til Danmark tidobles deres miljøbelastning, så find lige 10 afrikanske børn at slå ihjel så din økobalence virker.

  Det er simpelthen egoistisk, snævertsynet og direkte ondt at der er folk i denne verden der skal sulte ihjel fordi vi har en gruppe af navlebeskuende grønreligiøse.

  Specielt drikkevandsproduktion er latterligt at tale om. Man kan rense lokumsskyl til drikkevandskvalitet, og vi er omgivet af hav. For det første så er det umådelig let og umådelig billigt at producere drikkevand fra saltvand.

  Så lad os tage det groteske miljøsvineri ved at vi bruger vores højhellige drikkevand som trækkes fra dybe kalklag. Vi bruger derfor 3 gange så meget vaskepulver, og vi bruger kemikalier til at fjerne kalk, snavs, til løbende toiletter mv.

  De alternative er suge i hovederne og det er dybt umoralsk det de står for